Har du fundet drømmeboligen? Men mangler du et par procent i din økonomi før du kan finansiere den? Nedenfor har vi samlet 10 tips til, hvordan du kan få råd til at betale lidt ekstra for en bolig. For hvem vil ikke gerne bo godt?
1. Slå til på det rigtige tidspunkt i dit liv
Når du skal købe bolig, er det vigtigt, at du slår til på det rigtige tidspunkt i dit liv. Hvis du har en presset økonomi eller lignende, anbefaler vi, at du venter med at investere i en bolig. Det samme gør sig gældende, hvis du ikke regner med at blive boende i boligen mange år frem i tiden. Hvis du eksempelvis ved, du vil flytte fra byen om 2 år, er det ikke optimalt at investere i en bolig. Det samme gør sig gældende, hvis du overvejer at købe en etværelses lejlighed, men har familieforøgelse i tankerne.
2. Sørg for at spare så mange penge op som overhovedet muligt.
Det kan være en stor fordel for dig, hvis du sparer en stor sum penge op, inden du køber en bolig. Ofte er det nemlig sådan, at et boliglån er finansieret af 80 % realkreditlån og 20 % banklån. Banklånet er dyrt at have, og det ville derfor være en fordel for dig, hvis du i stedet kunne betale disse 20 % af egen lomme.
3. Få et overblik over dine købemuligheder. Hvad har du råd til?
Som noget af det allerførste er det en god idé, at du danner dig et overblik over, hvad du egentligt har råd til. Vi anbefaler, at du taler med din bankmand om det præcise beløb. Men hvis du vil have en hurtig cirka-vurdering af, hvor dyr en bolig, du har råd til at købe, kan du bruge en af beregnerne i artiklen: Hvor meget kan jeg købe hus for?
4. Prioritér dine udgifter.
Hvis du ikke skal kaste en hvid pil efter din drømmebolig, kræver det, at du prioriterer dine udgifter. Du bør i den forbindelse overveje, om du betaler for mange penge til bil, sommerhus, båd, rejser eller mere. Med andre ord bør du prioritere dine udgifter efter, hvad der giver dig mest værdi (business.dk)
5. Indgå eventuelt i en prøveperiode, hvor du lever efter den økonomi, du vil have efter boligkøbet. Er det realistisk?
Inden et boliglån er det en god idé at lægge et budget over de indtægter og udgifter, du kommer til at have, når du har købt din bolig. Regn eventuelt dit månedlige rådighedsbeløb ud i en online beregner. Lev så efter det budget i en prøveperiode for at undersøge, om du har sat nogle realistiske rammer for dig selv.
6. Undersøg boligmarkedet for selvsalg, konkurssalg, dødsbo og lignende.
Du kan spare mange penge, hvis du undersøger boligmarkedet ordentligt. Typisk er boliger, der er solgt via selvsalg billigere, end hvis der er en ejendomsmægler inde ovre handlen. Tænk også i konkurssalg og dødsbo – her kan der også være mange penge at spare i forhold til ’almindelige’ boliger.
7. Vælg den rigtige låntype.
Når du skal købe en bolig, kan der være mange penge at hente på at vælge den rigtige låntype. Skal du have et fastforrentet lån eller et flexlån? Skal der være mulighed for afdragsfrie perioder? Du kan blive meget klogere på disse spørgsmål i artiklen Fastforrentet lån eller flexlån – hvad skal du vælge?
8. Forsøg at sænke prisen på boligen.
Ifølge nordjyske.dk kan det betale sig at prutte om prisen, når du skal købe en bolig. Det er meget almindeligt, at der gives et afslag på 5 % i den endelige pris – specielt hvis boligen har været til salg længe.
9. Undersøg huset ordentligt og undgå uforudsete renoveringsudgifter.
Det er meget vigtigt, at du undersøger boligen ordentligt, inden du sætter din underskrift. Dobbelttjek tilstandsrapport, sokkel, tagkonstruktioner og så videre og undgå på den måde, at der kommer dyre ekstraudgifter, når først du har købt boligen.
10. Sørg for at tegne en ejerskifteforsikring
Selvom du undersøger boligen ordentligt, er det alligevel risiko for, at du efter noget tid opdager skader i din nye bolig, der er opstået inden din overtagelse. I den forbindelse kan du spare rigtigt mange penge, hvis du har tegnet en ejerskifteforsikring. Læs mere om ejerskifteforsikringer i artiklen Forsikringer i forbindelse med boligkøb.
Skriv et svar