Mange danskere har en overraskende høj elregning i deres sommerhus, det skyldes at man har brugt sommerhuset meget i løbet af sæsonen, og man efterhånden benytter et sommerhus hele året og ikke kun i ferien.
Et gennemsnits sommerhus bruger 3500 kWh om året, hvilket er relativt meget, da et gennemsnits parcelhus bruger ca. 4500 kWh om året. Godt nok er danskerne begyndt at bruge deres sommerhuse mere, men alligevel lyder 3500 kWh af meget sammenlignet med et parcelhus, og grunden hertil skal findes i at danskerne ikke har fokus på at energioptimere deres sommerhuse, selv om der kan være mange penge at hente i det lange løb, og man må konstatere at den fokus der har været på grøn omstilling har ramt sommerhusene i et lille omfang. Med omkring 200.000 danske sommerhuse som har et stadigt stigende energiforbrug, så er det emne som kræver opmærksomhed.
Mange tænker ikke over i helhedsøkonomien i deres sommerhus, men ved at investere i energioptimering sparer man ikke kun penge, der kan også være penge at hente i form af en øget værdi af sommerhuset og samtidig tager man et ansvar del i et fælles ansvar for klima og miljø.
Varmepumper og energioptimering
Et af de steder hvor man nemt og relativt billigt kan reducerer sine udgifter, er ved at en investere i en varmepumpe. De fleste sommerhuse har kun mulighed for opvarmning via el, og en typisk el-radiator har en virkningsgrad på 100 %, dvs. 1 kWh giver 1 kWh varme.
For en investering på ca. 15.000 kr., så kan man få en effektiv varmepumpe. Varmepumper fungere også via el, men har en noget højere virkningsgrad som ligger på et niveau omkring 375-450 %. Grunden til at en varmepumpe kan levere ca. 4 gange så meget varme for den samme mængde strøm, det skyldes at varmepumpen henter varme fra luften og komprimer den. For en dybere forklaring læs mere på se-varmepumper.
Bedre isolering
Mange sommerhuse er lavet i træ og meget lidt isolering i ydervæggene og på loftet, og i langt de fleste tilfælde vil en efterisolering kunne betale sig. Det vil betyde færre udgifter til opvarmning og give et bedre indeklima. Den bedste måde at gribe en efterisolering an, det er at benytte hulmursisolering på ydrevæggen, hvis det altså kan lade sig gøre, og så lægge 400 mm isolering på loftet. Hvis du ikke selv har styr på dette, så anbefales det at få en byggesagkyndig til at stå for dette, da sjusk med isolering kan forårsage stor skade, hvis der for eksempel kommer fugt ind, som på sigt kan skabe svamp og råd.
Solcelleanlæg
I sommerhuse kan man også overveje solceller, og hvis sommerhuset ligger tæt ved kysten, så har man typisk flere solskinstimer end huse inde midt i landet. Mere eller mindre alle sommerhuse har i dag indlagt el, og en investering i solceller skal derfor være med ønsket om at have vedvarende energi. Tidligere var økonomien i solceller rigtig god, men i og med at nettoordningen er blevet afskaffet er det knap så favorabel. Det gode ved et solcelleanlæg er at det producerer elektricitet hovedsageligt om sommeren når man benytter huset.
Synes man at et solcelleanlæg er en for dyr løsning, så kan man overveje solvarme til opvarmning af brugsvandet. Et solvarmeanlæg kan dække varmtvandsbehovet igennem sommeren, og om vinteren vil det kunne forvarme vandet i varmtvandsbeholderen.
Andre gode tips
I sommerhuset gælder der selvfølgelig også de generelle råd om at reducere energiforbruget som de fleste kender, her tænkes på brug af ledpærer eller andre lavenergipærer, brug af el-spareskinner, husk at slukke lyset i rum man ikke bruger osv. Generelt handler det bare om at tænke sig om, og hvis man har børn så husk at gøre dem opmærksomme på de ting som de har indflydelse på.
Skriv et svar