Her ser du Stadsbiblioteket i Stockholm. Det store bibliotek gemmer på et hav af inspirerende historier. Svensk litteratur er nemlig rig på eventyr, der har tryllebundet læsere i generationer. Disse fortællinger rummer ikke blot magiske verdener og fantastiske skabninger. De byder også på dybe budskaber om mod, venskab og livets mysterier. Svenske forfattere har gennem tiden skabt tidløse universer, hvor fantasien får frit løb. Kom med på en rejse gennem tiden fra de klassiske folkeeventyr til moderne børneklassikere.
Folkeeventyrene og den nordiske mytologi i svensk litteratur
Længe før Astrid Lindgren og Selma Lagerlöf satte deres præg på svensk litteratur, levede de nordiske folkeeventyr videre gennem mundtlige fortællinger. Historier om trolde, vætter og underjordiske væsener var en fast del af den svenske fortælletradition. Disse eventyr bar ofte en moral, hvor de kloge og gode blev belønnet, mens de hovmodige og grådige led en tragisk skæbne.
En af de mest berømte samlinger af svenske folkeeventyr blev nedskrevet af folkekulturhistorikeren Gunnar Olof Hyltén-Cavallius i 1800-tallet. Hans værk Svenska folksagor och äfventyr (1844–1849) rummer fortællinger, der minder om både Brødrene Grimms og Asbjørnsen og Moes eventyr, men med en særlig nordisk tone, hvor den barske natur og mystiske væsener spiller en central rolle.
Selma Lagerlöf og Nils Holgerssons rejse gennem Sverige
En af de mest elskede eventyrlige fortællinger i svensk litteratur er Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906–1907) af Selma Lagerlöf. Den er oprindeligt skrevet som en geografibog for skolebørn. Romanen udviklede sig til en magisk fortælling om drengen Nils, der bliver forvandlet til en lille nisse og flyver gennem Sverige på ryggen af en gås.
Undervejs oplever Nils landets smukke natur, møder dyr med menneskelige egenskaber og lærer om svensk kultur og historie. Lagerlöfs værk kombinerer folketroens magi med en pædagogisk rejsefortælling, hvilket har gjort det til en klassiker både i Sverige og internationalt.
Astrid Lindgren og de fantastiske verdener
Astrid Lindgren er utvivlsomt en af Sveriges mest betydningsfulde forfattere, og hendes bøger er fyldt med eventyrlige rejser. Fra de skøre og fantasifulde historier om Pippi Langstrømpe til de mere dystre, episke fortællinger som Brødrene Løvehjerte (1973) og Mio, min Mio (1954). Lindgren har skabt eventyr, der har berørt millioner af læsere verden over.
Brødrene Løvehjerte er et eksempel på en dyb og symbolsk eventyrfortælling. Brødrene Jonathan og Karl (Tvebak) rejser til det magiske land Nangijala, hvor de må kæmpe mod tyrannen Tengil og hans frygtindgydende drage Katla. Bogen behandler store eksistentielle temaer som døden, mod og opofrelse, men på en måde, der gør den tilgængelig for både børn og voksne.
Lindgrens Mio, min Mio er en anden klassisk rejsefortælling, hvor drengen Bo rejser fra Stockholm til et eventyrligt rige, hvor han bliver kaldt Mio og må kæmpe mod den onde ridder Kato. Som i mange eventyr er det en fortælling om identitet, tab og mod, indhyllet i en poetisk og drømmende stil.
Moderne svenske eventyr
De klassiske eventyr har stadig har en stærk plads i svensk litteratur. Der er dog også nyere forfattere, der fortsætter traditionen. Jakob Wegelius har med Morderens abe (2014) skabt en eventyrlig roman om en orangutang, der drager på en dramatisk rejse fra Lissabon til Indien. Bogen blander eventyr, spænding og filosofiske refleksioner, hvilket gør den til en moderne klassiker. Kristina Ohlsson har også skabt magiske fortællinger for børn, blandt andet med Glasbørnene (2013), hvor en mystisk og eventyrlig fortælling udspiller sig i en gammel, spøgelsesagtig villa.
Eventyrets betydning i svensk litteratur
Svensk eventyrlitteratur har haft en enorm indflydelse på generationer af læsere og fortsætter med at inspirere både børn og voksne. Fra de gamle folkeeventyr til moderne magiske fortællinger har den svenske fortælletradition bevaret sin evne til at tage os med på rejser til fjerne riger, hvor alt er muligt.
Disse eventyr rummer mere end blot fantastiske historier – de lærer os om håb, mod og livets store spørgsmål. Hvad enten vi flyver med Nils Holgersson over Sverige, kæmper mod tyrannen Tengil i Nangijala eller rejser gennem et magisk land med Mio, åbner svensk litteratur døren til uforglemmelige eventyrlige rejser. Her på TJET vil vi gerne takke den svenske stiftelse Berättarministeriet for at være vores inspiration til denne rejse gennem tiden. Berättarministeriet er en organisation i Sverige, der kæmper for lige adgang til uddannelse og inspirerer børn med kurser – eksempelvis i litteratur.
Her på TJET håber vi, at denne artikel har givet dig inspiration til at samle en bog op og dykke ind i de svenske eventyr. Vil du læse meget mere om det store udland her på TJET? I denne artikel kan du blive klogere på din næste rejsedestination.
Skriv et svar