For mange danskere har i dag en privatøkonomi, der ikke er optimeret.
Du er selv i den gruppe, hvis du aldrig har haft en professionel til at kigge på dine økonomiske forhold. Hvis du skulle bygge et hus ville du næppe selv udregne fundamentet for huset, men det ligger sikkert fjernt for dig at få en økonomisk kyndig til at kigge dine ting igennem.
Det vil vi gerne med denne artikel være med til at ændre på.
Skal du overhovedet have en revisor?
Først og fremmest vil vi gerne være med til at fjerne den misforståelse, at de eneste økonomisk kyndige i Danmark enten arbejder i en bank eller er revisorer. Din bank er den sidste du skal tale om med din privatøkonomi, da banken jo har interesse i at sælge sit produkt til dig – nemlig dyre lån.
En revisor kan være en bedre løsning, men en revisor kan også være en dyr løsning. Det kan også være svært at finde en revisor der ønsker at tage opgaven, da du jo ikke repræsenterer en virksomhed og derved ikke en stor og løbende indtjening.
Overvej en uafhængig økonomisk rådgiver. Hvis du fortsat holder fast i en revisor, har du mulighed for gratis og uforpligtende at indhente 3 revisor priser her.
En økonomisk uafhængig rådgiver vil du som oftest kunne få til en lavere timepris end en revisor. Rådgiveren vil også kunne hjælpe dig med andre aspekter af driften af din privatøkonomi såsom pensionsrådgivning, gældsrådgivning og hvis rådgiveren har de rette forsikringer endog også dine lån.
Læs en bog om privatøkonomi
Der findes flere gode bøger rettet mod private, du kan bruge til at blive klogere på privatøkonomi. Det er ikke bøger, der fortæller hvordan du skal spare 5 kroner hver gang du køber en kaffe. Det bliver du ikke rig af. Du bliver i stedet rig af ikke at lave fejl, når du investerer i fast ejendom, opsætter din pensionsopsparing og så videre.
Et forslag til en bog, du som privatperson gerne vil læse, er ”Din Økonomi – En bog om tid og penge” af forfatterne Michael Møller og Niels Christian Nielsen. Det er ikke den mest spændende titel du nogensinde har set, men til gengæld bliver du klogere af at læse bogen. Og risikoen for, at du laver en økonomisk meget ugunstig handling er væsentligt mindre efter du har læst bogen.
Hvis du vil investere i aktier skal du igennem klodsen “The Intelligent Investor” af Benjamin Graham – tung, men hvad alle dygtige investorer bruger som udgangspunkt for deres investeringer.
Kategoriser dine udgifter
Det er svært at lægge et budget og optimere din privatøkonomi, hvis du ikke ved, hvad du lige nu bruger dine penge på. Du kan derfor med fordel kategorisere dine udgifter og se hvor din løn bliver af.
Flere netbanker gør det i dag for dig – det gælder bl.a. Danske Bank, Nykredit og Nordea. Hvis de ikke duer kan du bruge et program som Mint (på amerikansk) eller Spiir på dansk. De kan ligeledes hjælpe dig med at finde ud af, hvad du faktisk bruger dine penge på.
Har du allerede et lån, stor pensionsopsparing, penge i aktier eller lignende kan det især godt betale sig at få en rådgiver til at kigge på, om dine penge er sat de rigtige steder. Der kan nemt være 30.000 kroner at spare ved at placere et realkreditlån i det rigtige selskab – det er mange penge, især på stiftelsesomkostninger, hvor du har mulighed for at spare en god del.
Det værste du kan gøre er at varetage din privatøkonomi 100 % selv. Ligesom at bygge huset selv, selvom du ingen forudsætninger har for hverken at tegne huset eller efterfølgende at bygge det med de mursten, der skal til. Du får et skævt hus og en dårlig privatøkonomi ved at klare alt selv.
Skriv et svar