Hjælp til Stoppet toilet
Når det kommer til et stoppet toilet kan gode råd være dyre. Et toilet kan man selvsagt ikke undvære i længere tid, hvor man til nøds kan være tvunget til at banke på hos naboen for at få forettet sin nødtørft. Men bare rolig- der er hjælp at hente både forbyggende og efter skaden er sket.
Smid Skrald i Skraldespanden
Det kan virke som et banalt råd, men det mest hensigtsmæssige er selvfølgelig at passe ordentligt på sine toiletforhold, så et stoppet toilet kan undgås.
Alpha omega er ikke at smide alle mulige ting i toilettet. Dette betyder at afholde sig fra at smide tamponer, bind, plastik, cigaretter, vatpinde og alt muligt andet i toilettet. Noget andet som de færreste er klar over, er at køkkenrulle også kan være årsagen til et stoppet toilet. Toiletpapir er designet til at holde og suge vand til sig uden at gå i stykker, hvorimod toiletpapir er rettet mod at gå i opløsning. Hvis du derfor en dag har glemt at købe toiletpapir og i mangel af bedre tyer til køkkenrulle eller lommeletter er det tilrådeligt at smide papiret i skraldespanden efter brug i stedet for i kummen. Dette er også hvad man gør mange steder i udlandet.
Skyl, Skyl, Skyl
Mange toiletter er i dag udstyret med en sparefunktion, hvor du kan vælge at bruge både stort og lille skyl. Dette har en god besparende funktion, da mange gamle cisterner bruger op til 9 liter pr. skyl. Ved et lille skyl på et energibesparende toilet bruger du typisk 3 liter og ved det store skyl ca. 6 liter. Selvom det kan virke bagvendt, så kan det i nogle tilfælde betale sig at benytte sig af det store skyl – brug det altid hvis du er i tvivl, da det har en bedre skylningsevne og dermed kan forhindre et stoppet toilet.
Du kan faktisk mærke på toilettet hvis det er tæt på at stoppe til. Det er det hvis vandet er langsommere til at løbe tilbage i toilettet end det plejer og hvis det siger gurgle-lyder. udover det store skyl, kan du også fylde en stor spand med vand og hælde den hurtigt ned i toilet, så der kommer ordentligt “vandtræk”.
Skyl, Svup, Repeat
Hvis uheldet alligevel er ude, kan du gøre brug af en god gammeldags svupper. Den kan du købe i de fleste supermarkeder og gør-det-selv-forretninger. Placer svupperen helt nede i kummen og sørg for at der ikke kan komme luft eller vand mellem kummens sider og svupperen. pres derefter svupperen hårdt ned i kummen flere gange efter hinanden. På den måde skaber du undertryk i kummen, hvilket er med til at trække proppen fri nede i afløbsrøret. Det kan godt være ubehageligt og hårdt arbejde, men det er det mest effektive våben du har mod et stoppet toilet. Sørg for at købe en svupper, så du har den stående, den dag ulykken sker.
Jeg har svuppet uden effekt – hvad så nu?
Hvis du har gjort som beskrevet i ovenstående er der faktisk ikke mere du kan gøre selv. I det tilfælde er proppen så hård eller så langt nede i røret at svupperen ikke har tilstrækkelig kraft til at trække den fri. Her bliver du nødt til at kontakte en kloakmester, der kan få hul igennem igen med professionel slamsugning. Kloakmesteren kan også være behjælpelig med en tv-inspektion af kloakrørene, så proppen kan blive identificeret. dette kan spare dig for mange penge, da du kan undgå at skulle grave rørene fri for at undersøge dem.
Det vigtigste råd at tage med herfra er at benytte toilettet med omtanke, så du undgår et stoppet toilet. Dette gælder også alle mulige andre afløb i huset. Køkkenvaske skal renses for madrester inden du skyller den ren, og badeværelsesriste skal renses fra tid til anden, så der ikke danner sig ulækre hårpropper.
Emil skriver
Ofte kommer man også langt med forebyggelse. Se eksempelvis http://huma.dk/undga-stoppet-wc/