Der har været igennem det seneste årstid været en temmelig heftig debat om e-cigaretten i sin helhed, men også mere om en dertil vel manglende lovgivning – eller nærmere manglende restriktioner for køb og salg af e-cigaretter.
Man kan vel ikke undlade at tro, at alt skal under en eller anden form for restiktion fra EU’s side. Mener bare, når nu man ville have bestemt, hvor meget kanel en kanelsnegl egentlig måtte indeholde. Det næste i den dur bliver vel et direktiv for, hvor meget salt der må bruges når kartoflerne skal koges. (En smule ironi kan være anvendt i sidste sætning.)
Minimumsalder
På nuværende tidspunkt er der ikke nogen lovmæssige minimumsalder for køb af e-cigaretter. Det er op til den enkelte forhandler, hvorvidt der er tale om webshop eller fysisk butik, at sætte en minimumsalder – såfremt dette altså ønskes. Det er mere eller mindre op til den enkelte shop-ejers samvittighed, hvor grænsen skal gå.
Et hurtigt blik rundt på de mange danske forhandlere viser hurtigt, at det er udbredt med en minimumsalder på 18 år.
Grundet den nuværende lovgivning, som betyder at e-cigaret med nikotin ikke må sælges fra Danmark betyder, at mange benyttet onlinehandel på markedet. Online forhandlerne sender så fysisk varerne fra et andet EU land, hvor netop salget et lovligt.
Det negative ved den online handel er så, hvorvidt minimumsalder bliver overholdt. Det er nemmere for unge under 18 år at gå ind og købe via nettet. Her sidder køberen “skjult” bag skærmen.
De unge under 18 år kan “låne” forældrenes kreditkort, også har de rig mulighed for at købe via diverse shops.
Nu skal det selvfølgelig ikke lyder som om, at problemet med at en minimumsalder ikke altid overholdes ved køb over nettet kun sker ved køb af e-cigaretter. Det forholder sig ligeledes i mange andre brancher, hvor forhandlere typisk er forsvarsløse.
“Lovmæssigt er der ingen grund til, at vi ikke sælger til unge under 18 år. Ligeledes skyldes det heller ikke det helbredsmæssige aspekt i det, at vi ikke sælger til unge under 18. Eftersom undersøgelse gang på gang, har bevist at e-cigaretten er sundere end tobakscigaretterne.
Hvad kan restriktioner medføre?
Der har været udsigt til restriktioner på, hvor mange mg nikotin e-væsker må indeholder og ligeledes, hvor stor mængde væskerne må være på. Det kan være svært at slå fast, hvad ville være bedst for markedet og samtidig forbrugerne. Det er klart, at forbrugerne skal være i højeste prioritet her. Det kan dog være svært, når der forsat er professor der kommer med modstridende undersøgelser om, hvad det bedste og mest anvendeligt ville være. Når man altså ser på e-cigaretten som et produkt med rygestop.
Det er generelt gerne langt de fleste og uafhængige professor, som er enige. De kan godt blive enig om, at det er nødvendigt med et bredt udvalg af smage samt forskellige indhold af nikotin i væskerne, hvis altså et rygestop skal lykkes for forbrugerne.
Et sæt af restriktioner er nødvendigt på den ene eller anden måde, også fordi e-cigaretten som produkt efterhånden er blevet mere og mere udbredt. Det er nødvendigt med regler for at få mere kontrol over markedet. I stedet for som det er nu, hvor der findes et utal af forhandlere og leverandører af elektroniske-cigaretter. Mere kontrol med, hvad der kommer i e-væskerne vil også være nødvendigt.
Der findes desværre forhandlere der stort set er ligeglade med, hvad der egentlig er i de væsker de sælger. Det har dog primært været et problem, som ligger nogen tid tilbage. Det er desværre de få forhandlere der kan skabe det dårlige og skadelige omdømme om e-cigaretten.
Skriv et svar