En varmepumpe kan vise sig at være en rigtig god investering for langt de fleste danske husejere. Men inden du får ud og investere i en dyr varmepumpe, vil jeg anbefale dig at bruge 5 min på at læse denne artikel, så du også er med på, hvad en varmepumpe i det hele taget er, hvordan den virker og, hvorfor det kan være en rigtig god investering for dig.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe giver varme og suger fugt ud ved at trække varmeenergi ud af luften. Anlægget udnytter varmen i luften eller jorden, til at opvarme huset. En varmepumpe består af en inde-del og en ude-del. Ude-delen indsamler den varme der er i luften/jorden og denne varme overføres til inde-delen, som opvarmer husets luft.
Miljøvenligt alternativ
Varmepumper bruger el, men langt fra så meget som almindelig elvarme. Derfor er varmepumper både mere miljøvenlige og billigere i drift. En varmepumpe bruger kun ca. en fjerdedel af den elektricitet, som en el-radiator bruger til at opvarme et hus. Man siger at en varmepumpe har en effekt-faktor over 4 – det betyder at den leverer mere end 4 gange så meget energi, som den forbruger. En varmepumpe er en god investering, både i forhold til miljøet og pengepungen og ikke mindst indeklimaet.
En varmepumpe sørger nemlig for, at der er en konstant tilføjelse af frisk luft til hjemmet, uden at det føltes som om det “trækker”. Med en god luftcirkulation vil du føle dig bedre tilpas i dit hjem, du vil sove bedre og generelt opleve en større fornøjelse.
3 typer varmepumper
- Jord-til-vand varmepumper Denne type varmepumpe udnytter jordvarme. Varmen, der er i jordens øverste lag, bliver ledt til varmepumpen gennem en væskefyldt slange, der er gravet ned i jorden. Herfra overføres det via en varmeveksler til husets varmeinstallation. Et jordvarme anlæg er så effektivt, at det sagtens kan fungere som husets eneste varmekilde.
- Luft-til-vand varmepumper Denne type varmepumpe fungere i princippet som jord-til-vand varmepumpen. Dog udvindes varmen fra luften i stedet for jorden. Den varme luft der allerede er i et rum eller i luften udenfor, bruges til at lave endnu mere varme.
- Luft-til-luft varmepumper Denne type varmepumpe udnytter varmen i udeluften. Den fungere året rundt, også selvom det er frost – der er nemlig stadig varme i luften, selv når det er frostgrader. Varmepumpen fungerer i princippet som et omvendt køleskab. Varmen ”trækkes ud” af luften udenfor, og cirkuleres derefter rundt i huset. Nogle varmepumper af denne type kan ”vendes” så de køler luften i stedet for at opvarme den – de kan fungere som et aircondition anlæg.
Varmegenvindingsanlæg
Det kan være en fordel at kombinere en luft-til-luft varmepumpe med et varmegenvindingsanlæg, som genvinder varmen i luften, der suges ud af huset. Varmen overføres til indblæsningsluften, og dermed kan tætte huse udluftes med et meget lille varmetab. Et varmegenvindingsanlæg kunne være ”Nilan Comfort 300”, som suger den varme fugtige luft fra blandt andet køkken, badeværelse og bryggers. Udover at varmen genvindes, fjernes støvpartikler, fugt og lugte fra boligen, hvilket giver et optimalt indeklima.
Fremtidens opvarmningsform
Det er meget relevant at overveje, om oliefyret eller el opvarmningen bør skiftes ud med en varmepumpe. En varmepumpe er billig i drift – så billig at man kan forvente at spare omkring 12.000 kr. om året – miljøvenlig og giver en behagelig varme. Dog skal du være opmærksom på, at nogle modeller kan være støjende og at det er vigtigt dit hus er velisoleret. Hvis huset ikke er velisoleret vil varmepumpen ikke kunne køre jævnt og stabilt og det kan forkorte dens levetid. Alt i alt er varmepumpen en god løsning i de fleste tilfælde og måske derfor kaldes den for ’fremtidens opvarmningsform’.
Skriv et svar